Tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç, sizler için tüp bebek tedavisinde aşılama nasıl olur anlatıyor.

Korunmasız olarak düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir sene içerisinde bebek sahibi olamayan çiftler infertil çift olarak isimlendirilebilir. İnfertil çift, çift olarak araştırılır. Kadında muayene, ultrasonografi, rahim filmi erkekte ise spermiyogram testi ile tanı konulabilir. Birinci basamak tetkikler yapıldıktan sonra menide spermin çok az ya da hiç bulunmaması durumunda veya fallop tüplerinin her ikisinin de kapalı olması durumunda doğrudan direkt olarak tüp bebek tedavisine geçirmelidir vakit kaybetmeden. Diğer durumlar da birinci basamak tetkikler yapıldıktan sonra eğer sperm ile ilgili bir problem yok ve kadının fallop tüpleri rahim filminde açık olduğu izlenir ise evlilik süresine bebek isteme süresine ve çiftin yaşına bağlı olarak yumurta takibi, ovulasyon takibi ile başlanıp aşılama tedavisine geçilebilir. 

Tüp bebek uzmanı Prof. Dr. Sevtap Sevtap HamdemirHamdemir’in sitesinden birçok konuda bilgi alabilirsiniz.

Aşılama olarak da bilinen intrauterin inseminasyon tedavisi bebek sahibi olamayan çiftler de uygulanan sık olarak da tercih edilen bir başlangıç tedavi şeklidir. Aşılama tedavisinde elbette bazı unsurlar oldukça önemlidir. Aşılama tedavisinde öncelikle alınan meni örneğindeki sayı, hareket, spermdeki yapı ve antisperm anitkorları açısından sperm detaylı olarak incelenir.

Aşılama doğal bir yöntemdir, sadece sperm laboratuvar ortamında hazırlanır ve yaklaşık iki saatlik bir hazırlık sonrasında 0,5-1 cc’lik sperm plastik ince bir katater yardımı ile rahime ağrısız ve acısız bir şekilde enjekte edilir. Daha öncesinde çatlatma iğnesi yapılmıştır, çatlaması sağlanan yumurta ile aşılama sırasında enjekte edilen sperm tüplerde buluşur ve sperm yumurtayı döller ise embriyoyu oluşturur rahime doğru yol alır. Rahim duvarında eğer embriyo tutunur ise gebelik oluşur. Aşılama tedavisi için tüplerle ilgili herhangi bir sorun olmaması en azından tüplerin mutlaka açık olması gerekmektedir. Tüplerin açık olması ve rahim şekli oldukça önemlidir. Sperm sayısının da 5 milyonun üstünde olması olumlu sonuçlarda artış göstermesini sağlayacaktır. 

Aşılama tedavisinde süreç nasıl ilerlemektedir? 

Aşılama tedavisi, adetin ikinci ya da üçüncü günü anne adayının var olan yumurtalarının büyümesini sağlamak amacı ile yumurta seçmek amacı ile iğneler ile başlamaktadır. Yaklaşık 1-3 follükülün büyümesi beklenir ve istenir. İstenilen boyutlara geldiğinde yani yaklaşık 17-20 mm olduğunda çatlatma iğnesi ile olgunlaşmış yumurtaların çatlatması sağlanılır. 

Aşılama tedavisi kaç gün sürer? Tüp bebek tedavisi ile ikisi arasında zaman farkı var mıdır?

Ankara Tüp bebek tedavisindeki ilaç kullanım süresi yaklaşık 10-12 kadar ise aşılama tedavisinde de ilaç kullanma süresi yaklaşık 10-12 gün kadardır. Daha sonra çatlatma iğnesi ve aşılamayı da sayacak olur isek yaklaşık 15 gün kadar sürer. 

Aşılama tedavisi ve Ankara tüp bebek tedavisinin farkı nedir?

Her ikisinde de ilaç tedavisine aynı zaman da başlanır. İlaç kullanılan gün sayısı aynı da olsa tedavii sürecindeki farklılık aşılama da sadece sperm alınarak anne adayına enjekte edilirken, Ankara tüp bebek tedavisinde anne adayından da yumurtalar toplanarak döllenme laboratuvar ortamında sağlanıp anne rahmine enjekte edilmesi sağlanır. 

Miyom tedavisinin tüp bebeğin başarılı olmasında büyük rolü var. Miyom tedavisi olmayan hastalarda rahimde bulunan miyomlar, embriyonun rahime tutunmasına engel olarak, başarılı bir gebeliğin önüne geçmektedir. Miyom tedavisin hakkında daha fazla bilgi için: https://sevtaphamdemir.com/ankara-miyom-myom-tedavisi-ve-belirtileri/