Ülkemizin dijital baskı sektöründeki lider firması Lidya Grup, 28 Şubat - 2 Mart 2024 tarihleri arasında Çin'in Şanghay şehrinde APPPEXPO 2024 Fuarı'na katıldı ve sektördeki teknolojik gelişmeleri yakından inceledi. 30 yılın üzerinde global reklamcılık, baskı teknolojileri ve ambalaj endüstrisinde köklü bir yere sahip olan fuarda; mürekkep püskürtmeli baskı (inkjet) endüstriyel uygulamaları, dijital baskı ekipmanları, alt tabakalar ve malzemeler, dijital tekstil baskı, LED, sergi ekranı, gravür makineleri gibi çeşitli alanlarda teknolojinin geldiği son noktadaki makineler ve ürünler sergilendi.
Küresel üreticileri ve alıcıları buluşturan fuar, katılımcılara ve ziyaretçilere dijital baskı sektöründe teknoloji şöleni yaşatırken, yüzlerce potansiyel iş fırsatı imkanlarını da sundu. Dijital baskı sektöründeki pazar trendlerinin ve teknolojilerinin gözler önüne serildiği fuara, Türkiye, Japonya, Malezya, Tayland gibi dünyanın dört bir yanından firmalar ve ziyaretçiler katılarak, dijitalleşmede ve yapay zekada yaşanan dönüşümün, dijital baskı sektörüne etkilerini yakından görme ve deneyimleme fırsatını yakaladılar.
Çinliler, inkjet teknolojisinde üst seviyeye geldi
Dijital baskı endüstrisinde yenilik ve uygulamanın öncüsü olan APPPEXPO Fuarı'nın sektördeki teknolojik gelişmeleri bir araya getirmesinin yanında, sınır ötesi iş birlikteliklerine zemin hazırladığını anlatan Lidya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Öz, şunları söyledi:
"Şanghay'da düzenlenen fuarda, özellikle inkjet teknolojisinde Çin'in oldukça üst seviyeye geldiğini yakından görme fırsatımız oldu. Çinliler, inkjet teknolojisinde, yakın gelecekte dünya çapında öncülüğü ele alabilirler. Çinli markalar, baskı kalitesi, performans ve standartlaşmada önümüzdeki birkaç yıl içerisinde liderliğe gelirlerken, ayrıca Avrupalı ve Amerikalı rakiplerine oranla yarı yarıya daha ekonomik olabilirler. Fuarda, Çinli global dijital baskı makineleri üreticisi firmalar ile görüşmelerimiz oldu. Çinli küresel şirketlerin, ülkemiz pazarını ve Lidya Grup'u yakından takip ettiklerini gözlemledim. Fuardan, yeni iş birliği teklifleri ile döndük ve önümüzdeki süreçte yeni iş birliktelikleri gerçekleşebilir" dedi.
Çin'in yakın gelecekte global çapta bilinen markaları olacak
Dijital baskı makineleri sektöründe teknolojinin geldiği yeri değerlendiren Lidya Grup Satış Direktörü Adem Öz, şunları anlattı:
"Fuar, Çin'in yıl içerisindeki en büyük fuarı. Fuarda bu sene, geçmiş yıllara göre, teknolojide ve özellikle baskı kalitesinde inanılmaz bir gelişme olduğunu gözlemledim. Sadece geniş format makinelerinde değil, dijital baskı ile ilgili tüm alanlardaki makineler son teknolojilere sahipti.
Örneğin, UV cihaz üretimi tarafında baskı kalitesi ve baskı hızının artması, Çinli üreticilerin teknolojide ileri gittiğini gösteriyor. Sadece ekran tarafında değil, birinci hamur kağıttan tutun, endüstriyel 5 metre baskıya kadar her alanda birçok farklı üretici fuarda yerlerini almıştı. Geçmiş yıllarda dünya markalarına fason üretim yapan Çin'in, önümüzdeki yakın süreçte dijital baskı makineleri alanında da dünya genelinde global markalarının konumlanacağını gözlemliyoruz" diye konuştu.
"Dijital ve Gelecek" teması masaya yatırıldı
APPPEXPO'de, "Dijital ve Gelecek" teması masaya yatırıldı. Dijital dünyadaki hızlı değişim ve dönüşümle birlikte, dijital baskı makinelerindeki teknoloji, her geçen gün yeni yetkinlikler kazanıyor. Bu da, küresel reklam ve baskı endüstrisine yeni avantajlar ve dinamikler sunuyor. Çığır açan teknolojiler ve yenilikçi çözümler de, sektörün pazardaki konumunu yeniden şekillendiriyor. Fuar sırasında; inkjet baskı, dijital kesim, ambalaj, tekstil baskı, grafik ekspres baskı gibi çeşitli alanlardaki inovasyonlar ve teknolojinin geldiği son yenilikler sergilendi. Özellikle inkjet (mürekkep püskürtmeli) baskı endüstriyel uygulamaları ve ambalaj sektörü, global iş fırsatlarını genişletmek ve dijital baskı uygulamalarını yaygınlaştırmak açısından yeni fırsatları oluşturuyor.
Baskı sektöründeki dijitalleşmenin, verimliliğin artışı ve yeşile katkısı gibi artılarıyla birlikte, baskıda sürdürülebilirliğin sağlanmasına yapacağı katkılar gözler önüne seriliyor. Günümüzün bilim ve teknoloji dünyasında, endüstriyel gelişmeyi güçlendirmek için "dijitalden" faydalanmak artık kaçınılmaz olmuştur. Dijitalleşme ve yapay zeka uygulamaları, endüstriyel gelişimin anahtar kelimeleri haline gelmiştir. Hem dijitalleşmenin hem kişiselleşmenin sağladığı fırsatlar, dijital baskı sektöründeki gelişmelere öncülük etmeye devam edecektir.
e-ha