Teknoloji geliştiren bir Türkiye hedefiyle milyonlarca insanın hayatına dokunan Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı 6. yaşını kutluyor. Daha iyi bir dünya için uluslararası alanlarda Türkiye’nin söz sahibi olması, ekonomik ve insani açıdan gelişmiş toplumlar arasında yerini alması, özgün, yerli ve milli teknoloji hamlesini gerçekleştirmesi için genç girişimci ve profesyoneller tarafından kurulan T3 Vakfı başarılı ve örnek çalışmalarıyla büyümeye devam ediyor.
Yetenekli gençlerin ve her yaştan insanın teknoloji geliştirme sürecine katkı sağlayan T3 Vakfı kurulduğu günden bu yana ziyaretçi sayısı bakımından dünyanın en büyük festivali TEKNOFEST başta olmak üzere, 81 ilde yüzbinlerce öğrenciye hizmet veren Deneyap Teknoloji Atölyeleri, Bilim Türkiye projesindeki farklı bilim atölyeleri, Bilim Merkezleri, Keşif Kampüsleri, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı, Deneyap Kart Projesi, gönüllü programları, T3 Girişim Merkezi ve Take Off Girişim Zirvesi gibi pek çok projeyi başarıyla yürütüyor. Yetenekli gençlere ve her yaş grubundan insanlara fırsat alanları oluşturarak, onlara eğitim veren; teknoloji alanında girişimcilik kültürünün gelişmesine ve bütün bu alanlarda yapılacak bilimsel çalışmalara katkıda bulunan T3 Vakfı, Türkiye’nin bu alanda yetişmiş insan kapasitesini artırmaya ve toplumun tamamında farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Stratejik öneme sahip, yüksek katma değerli ve küresel rekabet koşulları gereğince milli ve özgün olarak üretilmesi öncelikli olan ürün, sistem ve bileşenlerin üretilmesine dönük girişim, araştırma-geliştirme, proje ve faaliyetleri yapan T3 Vakfı, aynı zamanda bu çalışmaları destekliyor.
TEKNOFEST, DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, Bilim Türkiye, Keşif Kampüsleri, Bilim Merkezleri, Burs Programları, Take Off Girişim Zirvesi…
Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı; milyonlarca kişinin ziyaret ettiği TEKNOFEST Havacılık, Uzay ve Teknoloji Festivalini paydaş kurumlarıyla birlikte, Milli Teknoloji Hamlesi hedefleri doğrultusunda; İlki 2018’de gerçekleştirilen ve 2022 yılında 150 bin takım başvurusu ve 600 binin üzerinde yarışmacı başvurusu ile 2022 yılında kendi rekorunu kırdı. 2023 yılında ise, başvuruları devam eden yarışmaları olmakla birlikte, takım başvurularında 330 bin ve yarışmacı başvurularında 1 milyonu geçen bir sayıya ulaşmış durumda. Teknofest, bu süre zarfında İstanbul, Gaziantep ve Samsun merkezli olmak tüm Türkiye’de ve yurt dışında ilk kez de Azerbaycan’da gençler, girişimciler ve teknoloji meraklılarıyla buluştu. 81 ilde bulunan Deneyap Teknoloji Atölyelerinde öğrencilere ücretsiz olarak bilimsel yöntemler ile hazırlanan altyapısı ile çok özel eğitim imkânları sundu. Keşif kampüsleri ve Bilim Türkiye projesinin atölyelerinde binlerce genci hayallerine giden yolda destekleyen T3 Vakfı, Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı ve çeşitli eğitim programları ile de maddi manevi gençlerin yanında yer aldı. T3 Girişim Merkezi ve Take Off Girişim Zirvesi ile hem ülkemizdeki hem de dünyanın dört bir yanındaki parlak girişimleri destekleyen T3 Vakfı, yürütmekte olduğu proje ve çalışmalarıyla, Türkiye’nin Milli Teknoloji Hamlesini gerçekleştirmesine yönelik katkı sağlamaya devam ediyor.
Deneyap Teknoloji Atölyeleri
Deneyap Teknoloji Atölyelerimiz, Vakfımızın ilk projesi olarak hayata geçirdiğimiz, 2017 yılında İstanbul'da başlattığımız, 2018 yılı itibariyle ise; 81 ilde 100 Deneyap hedefiyle güç birliği gerçekleştirdiğimiz kurumlarımız olan; T.C. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, T.C. Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TÜBİTAK ile birlikte 2022 yılı sonu itibariyle hedeflerini aşan büyük ve öncü bir projeye dönüşmüş durumda. 81 ilimizin tamamında, Hakkari'den Edirne'ye, Trabzon’dan Mersin’e kadar Türkiye’nin dört bir yanını kapsayan, 81 ilde 100’ün üzerinde merkez ile çocuklarımızın ve gençlerimizin yenilikçi eğitim ihtiyaçlarını karşılıyor.
Projemizde 2.700 öğrencimiz mezun edilerek, ekosistemimiz içinde çok değerli alanlara geçiş yaptı. Ayrıca İstanbul’da, Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın kendi öz kaynakları ile ihdas ettiği ve tüm ihtiyaçlarını karşıladığı, 8 eğitim merkezimiz bulunmakta. Bu merkezlerimizde Deneyap Türkiye Projesi’ne ek olarak 2.500 öğrencimize eğitimler vermekteyiz. Tüm bu projemiz kapsamında, Deneyap öğrenci sayımız 18.920 öğrenciye ulaşmış durumda. Eğitim müfredatımız gereği 36 aylık eğitim programımızda; Yapay zekadan, siber güvenliğe, enerji teknolojilerinden, mobil uygulama geliştirme eğitimlerine, robotik ve kodlama alanlarından, havacılık ve uzay teknolojileri alanlarına kadar 11 farklı alanda gençlerimizin geçitiği yetkinlik parkuru, takım aşaması dediğimiz evreye kadar özgün programlar ile desteklenmektedir. Ar-Ge ve nitelik insan kaynağını geliştirmeye yönelik olan projemiz, tüm hızıyla ülkemize ve milletimize değer üretmeye devam etmektedir.
Bilim Merkezleri
2 ülke ve 5 il’de 13 Bilim Merkezimiz ile çocuklarımıza, gençlerimize ve girişimcimlerimize deneyim alanlarında, uygulamalı öğretim modeli ile öğrenme ve etkinlik fırsatları sunmaktayız.
Bilim Türkiye
Bilim Türkiye, yoğunlukla; küçük yaş gruplarındaki çocuklarımızın, sorgulamaya dayalı öğrenme yaklaşımı kullanılarak, kendi yeteneklerini keşfettikleri ve ortaya çıkan yetkinliklerinin geliştirilmesinin amaçlandığı; bilim, teknoloji, matematik, astronomi, havacılık, girişim ve tarım gibi alanlarda atölye eğitimleri aldıkları, gençlerimize ve çocuklarımıza daha erken yaşta farkındalıklar kazandırma gayreti içerisinde olduğumuz, tohumların fidana dönüştüğü bir projemizdir. Bilim Türkiye eğitimlerinin verildiği merkezlerimizde şu anda; Türkiye genelinde 600'ün üzerinde farklı içerik ile 300 bin öğrenciye yüz yüze ve çevrim içi platformlarda bilim, teknoloji ve sanat eğitimleri verilmektedir. Türkiye dışında, Azerbaycan'da bulunan Bilim Bakı ile eğitimleri devam eden öğrencilerimize, yakın zamanda dost ve kardeş ülkelerimizden olan Arnavutluk Tiran’dan yeni öğrencilerde eklenecektir.
Keşif Kampüsü
3 Ayrı Merkezde, 8 farklı tema ve 2992 öğrencisi ile Çocuk Üniversitesi modelinin uygulandığı, nitelikli altyapısıyla Türkiye’de ilk olma özelliği taşımaktadır.
Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı
Özdemir Bayraktar Milli Teknoloji Burs Programı’mız, Vakfımızın kuruluşundan bu yana üstlendiği misyonu, arı duru bir sadelikte yansıtan, en değerli ve temel hedeflerimizin anlam kazandığı programımızdır. İnsana dair hizmetlerimizi ve desteklerimizi , her zaman gençlerin yanında olduğumuzu gösteren, gençlerimize hem maddi hem manevi destek vermeye gayret gösterdiğimiz çekirdek projelerimizdendir. Geçen yıl 3 bin çocuğumuza ve gencimize burs imkanları sağladık, 2023 yılı itibarıyla ise; bu rakamı 4 bin öğrenciye sayısına çıkartarak, 1.000 ila 1.600 TL’ye kadar burs desteği ile; Toplam destek miktarımız, yaklaşık 50 milyon TL’ye ulaşacak.
T3 Girişim Merkezi
4 farklı proje başlığı ile girişimcilik konusunda özgün bir ekosisteme sahip olan, T3 Girişim Merkezimiz; Girişimci Yetiştirme Programı, TEKNOFEST Girişim Programı, Take Off Girişim Zirvesi, T3GM Yatırım Programı ile Vakfımızın, ülkemizde ki girişim eksosistemine verdiği önemi ve değeri güçlü şekilde ortaya koyarak, geleceğimizi teminat altına alma gayreti içerisinde.
Deneyap Kart
Yerli ve milli mühendislik imkanları kullanılarak üretilen, geliştirilen ve kullanıcılarına elektronik programlama, nesnelerin interneti ve yapay zeka alanlarında başlangıç seviyesinden endüstriyel uygulamalara kadar her seviyede projeyi yapabilme imkanı sunan elektronik geliştirme kartımız Deneyap Kart; Milli Teknoloji Hamlesinin nüvesini oluşturan Ar-Ge’den Ur-Ge’ye geçişin ve sürdürülebilirliğin sonuca ulaşmış bir örneği. Deneyap Kart eğitici eğitimleri ile proje ağını genişletirken, yakın zamanda "Deneyap Kart Proje Yarışması’’ ile de ülkemize teknoloji alanında katkı sunmaya devam edecek.
e-ha