Botanik dünyasında ‘vetiveria zizanioides’ olarak adlandırılan vetiver yağı namıdiğer ‘huzurun yağı’, aromaterapide en sık kullanılan bitkisel yağ çeşitlerinden biridir. Buğdaygiller familyasının bir üyesi olan bu yağ, saz görünümünü andıran bir duruşa sahip oluyor. Koşulların uygun olması durumunda boyu 2 metreyi ve kökleri de 4 metreyi aşabiliyor. Dikey bir şekilde uzuyor olmasıyla birlikte kökleri de harika bir yüzey tutucu özellik kazanıyor. 

İnce, uzun, tüysüz olan yapraklarının kenarları oldukça keskindir ve uzunluğu ise 75 cm dolaylarındadır. Vetiver bitkisi erguvan ve bordo renklerde, salkım şeklinde çiçek açan bir bitkidir. Bu bitkinin kökleri kullanılarak distilasyon yöntemi ile uçucu yağ elde edilir ve bu yağ da aromaterapide yoğun bir şekilde kullanılır. 

Aromaterapi İçin Vetiver Yağı Seçerken Dikkat!

Vetiver yağının aromaterapide nasıl kullanıldığı ya da ne gibi özelliklere sahip olduğu konusunu da ele alacağız. Ancak öncesinde kritik bir uyarıda bulunmak gerekiyor. Bu bitkinin onlarca farklı alt türü bulunuyor ve alt türlerin tamamının aynı özelliklere ve aynı yapıya sahip olduğunu söyleyemeyiz. Vetiver bitkisinin aromaterapideki etkilerinden faydalanabilmek için doğru türün köklerinin kullanıldığından emin olmak gerekir. Bu noktada güvenilir bir platform üzerinden vetiver yağını temin etmenizin son derece önemli olduğunu vurgulamalıyız. 

Tamamen doğal olan aromaterapi yağlarını temin etmek için internetten faydalanabilir; Alfheimaromaterapi.com adresine uğrayabilirsiniz. Bu sitede kullanıma sunulan vetiver yağı, Endonezya’da yetiştirilen bitkilerden elde ediliyor. Bu bitkiler doğru alt türdür ve dolayısıyla köklerinden elde edilen yağ da rahatlıkla aromaterapide kullanılabilir. Alfheimaromaterapi.com internet sitesinde söz konusu yağın fiyatının da gayet makul olması önem taşıyor. Dileyen herkes online sipariş yöntemi ile bu özel yağa sahip olabiliyor. 

Vetiver Yağının Faydaları Neler? 

Öncelikle bu yağın cilt için son derece faydalı olduğunu belirtmeliyiz. Cildi yatıştırma etkisinin yanı sıra cildin kendi kendine onarım sürecini destekliyor olması da büyük önem taşıyor. Yağın cilt için kazanımları bunlarla sınırlı değil! Ciltteki enfeksiyonların giderilmesine, çizikler gibi ufak tefek yaralanmaların iyileşmesine de büyük katkılarda bulunuyor. Çoğunlukla yağlı bir cilt yapısına sahip olanlar vetiver yağını tercih eder çünkü bu yağ cildin doğal yağ dengesinin korunmasına, yağlanma sorununun azalmasına da yardımcı olur. 

Vetiver yağı kokusuyla da beğeni toplayan aromaterapi yağlarından biridir. Psikolojik olarak zihnin yatışmasına katkıda bulunur ve sakinleştirici etkisi oldukça güçlüdür. Halk arasında ‘huzurun yağı’ olarak bilinmesi de bundan kaynaklanıyor. Stresin, kaygının, zihin yorgunluğunun azalmasına katkıda bulunan yağ, konsantrasyon eksikliği gibi durumlarda da devreye girebiliyor. Kişinin kendini çok daha iyi ve sakin hissetmesine yardımcı olması, daha kolay uykuya dalmasını ve daha kaliteli bir uyku süreci geçirmesini de sağlıyor. Aromaterapide sıklıkla vetiver yağını kullananlar, kararsızlık sorununa da iyi gelen bir yağ olduğu görüşünü dile getiriyor. Sakinleştirici etkisinin hiperaktiviteye iyi gelmesini de beraberinde getiriyor. 

Bu arada rahatlatıcı uçucu yağlar kategorisinde değerlendirilen vetiver yağının afrodizyak etkisinin de olduğunu bilmeyenler için aktaralım. Beynin libido ile alakalı olan bölümlerini uyarıyor ve bunun neticesinde cinsel isteğin artmasını sağlayabiliyor. Haliyle cinsel isteksizlik problemi yaşayanlar için de ideal aromaterapi yağlarından biri oluyor. 

Vetiver Yağı Hangi Aromaterapi Yağları İle Uyumlu?

Muhteşem bir kokuya sahip olan vetiver yağının parfüm endüstrisinin vazgeçilmezlerinden biri olmasına şaşırmamak gerekir. Bu yağın kokusunu hafif küflü, toprağımsı, sıcak baharatlı, odunsu ve balzamik olarak tarif edebiliriz. Sinerjik anlamda da güçlü bir yağ olması, farklı aromaterapi yağları ile karıştırılarak kullanılabilmesine olanak tanıyor. Vetiver yağı ile uyumlu olan diğer doğal yağlara şu örnekleri verebiliriz: 

Lavanta yağı
Sandal ağacı yağı
Portakal yağı
Limon yağı
Ylang ylang yağı
Bergamot yağı
Vetiver Yağı Aromaterapide Nasıl Kullanılır? 

Bu yağı kullanmadan önce mutlaka seyreltmeniz gerekiyor. Cilt bakımı için her 10 ml sabit yağa 2-3 damla damlatabilirsiniz. İnhalasyon için kullanacaksanız 1 litre sıcak suya 3-4 damla damlatmanız yeterli olacaktır. Kokusundan faydalanmak isterseniz 1 litre suya 10 damla damlatabilirsiniz. Vücut masajı için de kullanılabilen bir yağdır ve masaj için de seçtiğiniz sabit yağ içerisine, her 50 ml için 5 -6 damla damlatmanız kafidir. %100 doğal olan vetiver yağı için Alfheimaromaterapi.com internet sitesi üzerinden sipariş verebilirsiniz.