SAHA Studio, World Weather Network kapsamında dönem sanatçılarının yeni çalışmaları ile program ortağı uluslararası sanat kurumlarının davet ettiği yurt dışı sanatçılarının projelerini bir araya getiren disiplinler arası bir seçki sunuyor.
Türkiye’deki sanatçıların üretim ortamlarına destek olarak, uluslararası sanat kurumu ve aktörleriyle etkileşimlerini arttırmak için çalışan SAHA’nın küresel iklim krizine karşı 28 ülkeden sanat kurumuyla birlikte oluşturduğu World Weather Network (Dünya Hava Durumu Ağı) küresel ısıtma ve iklim krizi olgularını sanatçıların gözünden yorumluyor.
SAHA Studio’da yazdan beri çalışmalaını sürdüren Elmas Deniz, Can Küçük ve Burcu Yağcıoğlu’nun World Weather Network kapsamında ekolojik krizi farklı boyutlarıyla ele aldığı heykel, video, yerleştirme, desen, performans gibi yeni çalışmaları ilk kez 17-21 Mart tarihlerinde izleyiciyle buluşuyor. SAHA Studio Açık: World Weather Network kapsamında program ortağı uluslarası sanat kurumlarının davet ettiği yurtdışı sanatçıların işleri ile birlikte SAHA'nın London Review of Books işbirliğiyle davet ettiği Yusuf Sevinçli'nin yeni fotoğraf serisi de sergilenecek. Sevinçli’nin İstanbul’un ağır endüstri ve imar projeleriyle doğal dokusunu yitirmeye başlamış periferi bölgelerini belgelediği ve Ocak ayında çevrimiçinde küresel öngösterimi yapılan fotoğraf serisine topografyanın keşfine dair bir rapor da eşlik edecek.
Program ortağı Artangel (Birleşik Krallık), Artingenium (İspanya), Bundanon (Avustralya), Dhaka Art Summit (Bangladeş), MALI – Lima Sanat Müzesi & Proyectoamil (Peru), NEON (Yunanistan), Odawara Art Foundation (Japonya), Te Tuhi (Yeni Zelanda), gibi farklı uluslararası kurumların işbirliğinde seçilen üretimler de SAHA Studio’daki WWN sunumuna dahil olacak. Merve Ünsal ve Özge Ersoy editörlüğünde m-est.org ve SAHA Yazı Dizisi'ndeki sanatçı yazılarının ve London Review of Books tarafından dünyanın farklı kentlerindeki iklim değişikliğine eğilen makalelerin sunulduğu program, ekoloji ve iklim krizine bağlı bireysel ya da toplumsal durumlara ilişkin farklı bakış açılarını bir araya getirecek.
SAHA tarafından 2019’da Beyoğlu’nda 350 metrekarelik bir mekânın işlevlendirilmesiyle faaliyete geçen SAHA Studio, davetli sanatçılara çalışma mekânı ve küratoryal desteğin yanı sıra projeleri için araştırma, üretim, sergileme ve sunum desteği sağlayarak çalışmalarını sürdürebilecekleri bir alan açıyor. Aynı zamanda uluslararası küratör ve yazarları da ağırlayan SAHA Studio, sanat çevresindeki diyaloğun zenginleşmesine katkı sunan programlarıyla her yıl iki ayrı dönemde 10’un üzerinde katılımcıya ev sahipliği yapıyor. SAHA Studio, 2022 yılında farklı coğrafyalardan 11 sanatçı, küratör ve kolektifin araştırma ve çalışmalarına alan açarken 17. İstanbul Bienali’ne özel arşiv ve kamu programları da geliştirdi.
SAHA Studio Açık: World Weather Network
Genel ziyaret gün ve saatleri
17 Mart 2023, Cuma : 17.00 – 19.00
18 Mart 2023, Cumartesi : 11.00 – 19.00
20 Mart 2023, Pazartesi : 11.00 – 19.00
21 Mart 2023, Salı : 11.00 – 19.00
SAHA Studio
Sıraselviler Cad. No: 35 / 1, Cihangir, Beyoğlu, 34433 İstanbul
Çalışmalar Hakkında
Elmas Deniz'in SAHA Studio'da ürettiği Bir Karşılaşma Yanılsaması başlıklı videosu, insan kaynaklı çevresel kriz ve küresel ısıtmanın kaçınılmaz sonucu olarak yok olmanın eşeğine getirilen veya başkalaşmış türleri merkeze alıyor. Elmas, ölçekleriyle oynanmış bitki-heykellere yer verdiği Kayıp Bitkiler Konseyi başlıklı performansta ise insan ile insan olmayanın nasıl bir müzakere alanı olabileceği sorusunu ortaya atıyor.
Detaylar için: SAHA Studio | Elmas Deniz
Can Küçük'ün Yanıyor ana başlığı altında SAHA Studio'da ürettiği çalışmalar, "ısı" ve "kaynak" kavramları etrafında şekilleniyor. İnsan vücudunun çevreyle ve çevredeki ögelerin birbiriyle kurduğu ilişkinin temel belirleyicilerinden olan ısı, kendini ani derece değişimlerinde kriz durumları olarak gösteriyor. Kaynağı merkeze alan çalışmalar ise nesnelerin geriye dönük üretim sürecine, üreten kişiye ve koşullarına bakıyor.
Detaylar için: SAHA Studio | Can Küçük
Burcu Yağcıoğlu'nun SAHA Studio'da ürettiği Sevgili Rehavet, atalet ve durma kavramları üzerinden şekillenen, çok katmanlı bir proje. Psikanaliz, fizik, biyoloji, bilim-kurgu, mitoloji gibi alanlardan beslenen proje, insanların durmak bilmez devinimlerinin gezegeni yıkıma götürdüğü bir gerçeklikte, durmanın ve ataletin radikal bir var olma biçimi olabileceği üzerine düşüncelere ve spekülasyonlara temelleniyor.
Detaylar için: SAHA Studio | Burcu Yağcıoğlu
Yusuf Sevinçli'nin SAHA davetiyle WWN kapsamında hazırladığı özel rapor, İstanbul'un ağır endüstri ve imar projeleriyle doğal dokusunu hızla yitiren periferi bölgelerini belgelediği bir fotoğraf serisini içeriyor. Sanatçının fotoğraflarına, üç gün süren keşif yolculuğu sırasında yaşadığı deneyim ve karşılaşmaları aktardığı bir metin eşlik ediyor.
Detaylar için: SAHA x WWN, Yusuf Sevinçli
Uluslararası Katılımcılar:
Artangel | Birleşik Krallık, Londra
Abi Palmer Invents The Weather (Rain, Fog), Abi Palmer
Artingenium | TALAIA, Santa Clara Adası, Bask Ülkesi, İspanya
White Sun, Juantxo Zeberio & Maddi Oihernart
Bundanon | SITEWORKS, Yeni Güney Galler, Avustralya
La Niña, Erica Seccombe
Dhaka Art Summit | Gidree Bawlee Foundation, Bangladeş
Bonna, Shumi Rani, Tithi Rani, Champa Rani, Asha Rani, Ruposhi Rani, Shantona Rani, Tithi Rani, Shahnaj Parvin, Shunil Barman, Noyon Barman, Apon Barman, Omol Barman, Puja Rani, Srabanti Rani, Sruti Rani, Shuvo Barman, Ovi Barman, Apurba Barman, Akalu Barman, Rajkumar Barman, Amal Tudu, Shudhir Das, Krishno Das, Noyon Kishore Ray
MALI & proycectoamil | Coastline, Andes and The Rainforest, Peru
All the Lighthouses of the Peruvian Coast, Luz María Bedoya
Cloud Forest, Luz María Bedoya with Lucía Bottger, Álvaro Hurtado, Eduardo de la Cadena
NEON | 112, Climate Tone, Atina
Sonic Weather Station, Stavros Gasparatos
What Does the Weather Look Like in Greece?, Natalia Tsoukala
112, Climate Tone Podcast Series with Prof. Prodromos Zanis, Sakis Arnaoutoglou, Fay Makadasi
Odawara Art Foundation | Enoura Observatory, Japonya
Sunrise: Summer Solstice at Enoura Observatory, Hiroshi Sugimoto
Te Tuhi | Te Moana Nui A Kiwa (Great Ocean of Kiwa), Aotearoa New Zealand
Haupapa: The Chilled Breath of Rakamaomao, Ron Bull, Stefan Marks, Heather Purdie, Janine Randerson, Rachel Shearer
SAHA Hakkında
SAHA Derneği, Türkiye’den görsel sanatlar alanında çalışan sanatçı, küratör ve yazarların üretim ve gelişim ortamlarını desteklemek, uluslararası sanat kurumları ve ağları ile etkileşimlerini artırmak amacı ile kuruldu.
SAHA;
Kâr amacı gütmeyen sanat kurumları tarafından davet edilen sanatçı ve küratörlerin sergi, yayın ve kamusal program gibi projelerinin hayata geçmesi için kurumlarla işbirliği içinde çalışır; proje sürecinde kolaylaştırıcı rol üstlenir ve üretim desteği verir.
Kurduğu ortaklıklarla yurtdışındaki misafirlik ve araştırma programlarına Türkiye’den sanat profesyonellerinin katılımını sağlarken, İstanbul’da açtığı SAHA Studio’da davet ettiği sanatçı ve küratörlerin yeni çalışmalar ortaya koymaları ve iletişim ağlarını geliştirmeleri için çalışır.
Yurtdışındaki sanat kurumları ve profesyonellerinin Türkiye’de araştırma yapmasına, davet ettikleri sanatçı ve küratörlerle yeni projeler üretmesine yardım eder.
Bağımsız sanat üretiminin sürdürülebilirliği adına Türkiye’nin farklı bölgelerindeki güncel sanat bienallerine, sanat inisiyatiflerine ve sanat yazarlarına yönelik çeşitli fon ve programlar geliştirir.
World Weather Network (Dünya Hava Durumu Ağı) Hakkında
SAHA, farklı kıtalardan 27 sanat kurumuyla birlikte “Dünya Hava Durumu Ağı” anlamına gelen World Weather Network’ü kurdu. Bu ağa katılan sanat kurumlarının küresel iklim acil durumuna cevaben dünyanın farklı köşelerinde, okyanuslarda, çöllerde, dağlarda, tarım arazilerinde, yağmur ormanlarında, gözlemevlerinde, deniz fenerlerinde veya şehirlerde sembolik birer “hava durumu istasyonu” kurması planlanıyor. Kuzey yarımkürede en uzun gün olan 21 Haziran 2022’den başlayarak en az bir yıl boyunca sanatçı ve yazarlar, yerel hava durumu ve ortak iklimimiz hakkında gözlem, hikâye, görüntü ve hayallerini “hava durumu raporları” olarak paylaşıyor ve bu yeni küresel platformda farklı seslerden ve bakış açılarından oluşan bir takımada yaratıyor.
SAHA, ofisinin tam karşısındaki tarihi gözetleme kulesi Galata Kulesi’ni İstanbul’un sembolik hava durumu istasyonu olarak konumlandırıldığı program kapsamında 2022 yılında SAHA Yazı Dizisi kapsamında metinler ve SAHA Studio’da özel etkinlikler ve sanatçı projeleri sundu. Ayrıca, Elmas Deniz’in Keder adlı video eseri ile Burcu Yağcıoğlu’nun Ülgen Semerci ile birlikte hazırladığı Firewalk başlıklı sanatçı kitabı, 13 Ekim – 20 Kasım 2022 tarihleri arasında Kore’deki program ortağı Art Sonje Center’da düzenlenen World Weather Network sergisine dahil oldu.
“Dünyanın hava durumu eskisi gibi değil. Buzulların eridiğini ve su seviyelerinin yükseldiğini görüyoruz. Bazı araziler sular altında kalırken bazıları yanıyor. Her yer ısınıyor. İklim acil durumuna yanıt olarak kurulan World Weather Network dünya çapında 28 sanat kuruluşu tarafından kurulan hava istasyonlarından oluşan bir bir aradalıktır ve bakmak, dinlemek, öğrenmek ve harekete geçmek için bir davettir. 21 Haziran 2022'den 21 Haziran 2023'e kadar sanatçılar, yazarlar ve topluluklar yerel hava durumuyla ilgili gözlemlerini, hikayeleri, düşüncelerini ve görüntüleri paylaşarak, ses ve bakış açılarından oluşan bir takımada oluşturacaklar. İklim bilimcileri ve çevrecileri bir araya getiren World Weather Network, farklı dünya görüşlerini ve hava durumunu birden çok bölge ve dilde anlamanın yöntemlerini bir araya getiriyor. İklim bilimcileri, çevreciler ve farklı topluluklar, platform aracılığıyla birçok yerde yerel olarak gerçekleştirilen ve çevrimiçi olarak düzenlenen çeşitli özel etkinlik programlarına katılıyorlar. Yıl boyunca, London Review of Books, World Weather Network’e dahil olan yazarlardan özel raporlar sipariş ediliyor. Her kuruluş kendi yerel hava durumunu bildirirken, bu "hava durumu istasyonlarının" her biri dünya atmosferinin aşırı ısınmasıyla bağlantılıdır. World Weather Network, dünyanın hava durumuna ve iklimine yanıt vermenin alternatif yollarını sunarken bakmak, dinlemek, öğrenmek ve harekete geçmek için bir davet niteliğindedir.”
ARTANGEL, Londra
ARTINGENIUM, San Sebastián
ART JAMEEL, Dubai
ARTSONJE CENTER, Seul
BUNDANON, Yeni Güney Galler
DHAKA ART SUMMIT, Bangladeş
ENOURA OBSERVATORY, Japonya
NICOLETTA FIORUCCI FOUNDATION, Grasse
FOGO ISLAND ARTS, Newfoundland
FONDAZIONE SANDRETTO RE REBAUDENGO, Torino
HOLT-SMITHSON FOUNDATION, New Mexico
ICELANDIC ARTS CENTRE, Reykjavik
IHME HELSINKI, Helsinki
KHOJ, Yeni Delhi
MALI, Lima
MCAD, Manila
NEON, Atina
NGO, Johannesburg
WAAG, Amsterdam
RUYA FOUNDATION, Irak
SAHA, İstanbul
SOPHIA POINT, Guyana
TERRA FOUNDATION, Comporta
TE TUHI, Aotearoa, Yeni Zelanda
UCCA, Pekin / Qinhuangdao
YINKA SHONIBARE FOUNDATION, Lagos / Ijebu
32 DEGREES EAST, Uganda
e-ha