DeepWatcher isimli termal radar, üniversite-sanayi işbirliği çerçevesinde ileri teknoloji ürünü olarak Türk mühendisleri tarafından geliştirildi. Yangın, sabotaj ve kaçakçılık olayları, yapay zeka destekli Canovate DeepWatcher termal radar sayesinde 7/24 kesintisiz kontrol altında tutulmaktadır.
Ormanları, her türlü tehlikeye karşı 7/24 kesintisiz olarak kontrol ve gözetim altında tutan bu sistem, Canovate Group ile Bursa Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Haydar Özkan liderliğindeki ekip tarafından geliştirildi. Yapay zeka destekli DeepWatcher, orman yangınları, sabotaj ve kaçakçılık gibi çevresel tehditlerle mücadelede önemli bir rol üstlenerek, ormanlarımızı korumak için güçlü bir araç haline gelmiştir.
Orman yangınlarıyla uğraşan ülkelerden yoğun talep görüyor
Dünya çapında elde ettikleri başarının altında yarım aşıra yaklaşan sürede ar-ge ve inovasyon odaklı olmalarının yer aldığını ifade eden Canovate Group Yönetim Kurulu Başkanı Can Gür, şunları söyledi:
"Çekmeköy'de 40 bin metrekareyi geçen kapalı alana sahip olan fabrikamızda, 100'ün üzerinde mühendisimiz ve 850'ü aşkın çalışanımız ile veri merkezleri, fiber optik sistemler, iklimlendirme sistemleri, savunma sanayi gibi birçok alanda global ölçekte inovatif ürünler geliştirmeye, üretmeye ve 4 kıtada 80'in üzerindeki ülkeye ihraç etmeye devam ediyoruz. Teknoloji Üssü olarak faaliyet gösteren fabrikalarımızda, bugüne kadar ar-ge ve inovasyona 30 milyon doların üzerinde yatırım yaptık ve yapmayı sürdürüyoruz. Canovate Group'un 50 yıla yaklaşan global tecrübesi, firmamızdaki mühendislerimiz ve üniversite-sanayi işbirliği kapsamında üç yıla yakın üzerinde çalıştığımız Canovate DeepWatcher Termal Radar sayesinde, orman yangınlarını ve yayılmasını engellemek artık mümkün. Ülkemizin yanı sıra yangınlarla boğuşan Yunanistan, Amerika, Avustralya, Brezilya gibi ülkelerden yapay zeka destekli termal radara yoğun talep almaya başladık" dedi.
DeepWatcher termal radar, etkin bir savunma hattı oluşturuyor
Yenilikçi orman gözetleme ve kontrol sistemi olan DeepWatcher termal radar, orman yangınlarına, sabotaj olaylarına, kaçakçılık ve suç unsurlarına karşı etkin bir savunma hattı oluşturuyor. Bu sayede, doğal kaynaklarımızı korumak ve gelecek nesillere temiz bir çevre bırakmak adına önemli bir adım atılmış oluyor.
Yapay zeka destekli Canovate DeepWatcher termal radar ile ormanların daha güvenli ve korunaklı olduğunun altını çizen Prof. Dr. Haydar Özkan, şunları kaydetti:
"DeepWatcher termal radar, ormanları, Infrared ve gündüz kamerasıyla gece-gündüz, 20 km yarıçapında, yatayda panoramik 360°, dikeyde yakından uzağa doğru 90° boyunca kesintisiz izler. Gelişmiş yapay zeka algoritmalarıyla donatılmış olan bu radar sistemi, orman alanlarını tarayarak yeni çıkmaya başlayan dumanları veya sıcak noktaları tespit eder. Böylece, olası yangınlar önceden belirlenir ve alarm üretilerek yangın söndürme ekipleri doğru noktaya yönlendirilir ve yangının büyümeden kontrol altına alınması sağlanır. Bu yaklaşım, orman yangınlarının hızla tespit edilip, müdahale edilmesini mümkün kılarak, doğal yaşamın ve çevrenin korunmasına katkı sağlar." diye konuştu.
DeepWatcher termal radarın avantajları nelerdir?
DeepWatcher termal radarın avantajları hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Haydar Özkan, şunları anlattı:
"Sistem, yangın çıkmadan öncesinde ve çıktığında sürekli gözetleme yaparak, önceden bir sabotaj olup olmadığını kayıt altına alır ve ormanda bulunan insan ile araçların tespitini ve takibini yapar. Böylece, potansiyel tehlikeleri önceden belirleyebilir ve sabotaj yapan kişilerin kimlik tespitine yardımcı olarak gerekli adli işlemlerin başlatılmasına katkı sağlar. Termal radarın sunduğu diğer bir avantaj da, kaçakçılıkla mücadeledeki etkinliğidir. Ormanları, 7/24 gece-gündüz izleyen DeepWatcher, kaçak ağaç kesimi gibi suçların da izlenmesini sağlar. Olası bir kaçakçılık olayı tespit edildiğinde, sistem hızla alarm üretir ve ilgili birimlere doğru konumu belirterek zamanında müdahale imkanı sağlar" şeklinde konuştu.
e-ha