Etki Yatırımı Danışma Kurulu'nun Başkanı Şafak Müderrisgil: “Etki yatırımı modeli, sosyal ve çevresel katma değer sağlayan yapısıyla ön plana çıkıyor” 

Etki Yatırımı Danışma Kurulu Başkanı Şafak Müderrisgil, Uluslararası İzmir İş Günleri'nde yaptığı konuşmada, Yeşil Mutabakat kapsamında, etki yatırımı modelinin sosyal ve çevresel katma değer sağlayan yapısıyla ön plana çıktığını belirtti. 

İzmir Enternasyonal Fuarı kapsamında düzenlenen Uluslararası İzmir İş Günleri, “Ticaret ve Lojistik Ekseninde Döngüsel Ekonomi ve Yeşil Mutabakat” konusuyla 2-3 Eylül tarihlerinde online olarak gerçekleşti. 

Etkinlikte konuşmacı olarak yer alan EYDK Başkanı Şafak Müderrisgil, şunları söyledi: “2015 yılından bu yana dünyada kıtlaşan kaynaklar, maruz kalınan küresel krizler ve riskler nedeniyle paydaş ekonomisine geçişin hazırlıkları yapılmaktaydı. Bugün geldiğimiz noktada, artık bir yatırım yapmak için ister kamu ister özel sektör olalım, yaptığımız yatırımın finansal getirisi kadar, yarattığımız toplumsal ve çevresel katma değer “etki” de o denli önemli. Sosyal ve çevresel katma değeri olmayan yatırımlar yeni paradigma içinde sürdürülebilir kabul edilmiyor. Yeşil Mutabakat kapsamında, etki yatırımı modeli sosyal ve çevresel katma değer sağlayan yapısıyla ön plana çıkıyor.” 

“Yatırım yapmanın kuralları yeniden yazılıyor” 

Konvansiyonel bir yatırımda hedefin, finansal kâr elde etmek ve riski yönetmek olduğunu söyleyen Müderrisgil, “Ancak kapımıza dayanan küresel krizler ve kıtlaşan kaynaklar artık bizi salt kâr amaçlı yatırım yapmaktan alıkoyuyor. Yatırım yapmanın kuralları yeniden yazılıyor. Sadece finansal getirinin hedeflendiği yatırımlardan, sosyal ve çevresel katma değerin de yatırımın içinde gerçekleştirildiği yatırım modellerine geçiyoruz. Kâr maksimizasyonu ile birlikte etki maksimizasyonunu hedefliyoruz” dedi. 

Etki Yatırımı Danışma Kurulu Hakkında  

Etki Yatırımı Danışma Kurulu (EYDK), 30 lider kurumun bir araya gelmesiyle kurulmuştur. EYDK, tüm paydaşları buluşturarak etki yatırımını Türkiye'de ana akım bir yatırım modeli haline getirmeyi amaçlamaktadır. Küresel etki yatırımı ekosistemine Türkiye'nin süratle dahil olması ve bu alanda uluslararası iş birliklerine, modellere ve projelere imza atabilmesi temel hedefidir. EYDK, politika geliştirme ve uygulama süreçlerini desteklemek ve karşılıklı fayda sağlayan küresel, bölgesel ve yerel ortaklıklar kurmak üzere çalışmaktadır. www.eydk.org 

e-ha