Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavir Emre Özerçen, 31927 sayılı resmi gazetede yayınlanan düzenlemeye göre belirli şartlar dâhilinde ofislerin konuta dönüştürülebilmesi imkanı getirildiğini söyledi.
Yeni uygulama ilebirlikte işyerlerinin konuta dönüştürülerek, konut açığına çözüm üretildiğine dikkat çeken Özerçen, “Uygulama İmar Planlarında ‘Ticaret Konut’ olarak belirlenip yapı ruhsatı bu şekilde düzenlenecek, 18.08.2022 tarihinden önce düzenlenmiş olacak. Ticaret+Konut toplamında konut kullanım oranı %80’igeçmeyecek ve son olarak 1/7/2023 tarihine kadar sonuçlanarak tadilat ruhsatı düzenlenecek” diye konuştu.
GÜNCEL KDV ORANLARI NEDİR?
Mali Müşavir Emre Özerçen, yeni uygulama ile birlikte işyerinden konuta dönüşen alanlar için tapuların konut olarak düzenleneceğini belirtti. Özerçen, “Yapı ruhsatlarında işyeri olarak geçen bağımsız bölümlerde KDVoranı %18. Eğer yapı ruhsatı temel alınırsa bağımsız bölümler ofisten konuta dönüşse dahi inşaat firmaları %18 oranında KDV hesaplayıp buna göre faturalarını düzenleyecekler. Fakat tadilat ruhsatı temel alınır ise kademeli KDV oranı devreye girecek ve net alanı 150 m2 altındaki konutlar için %8 KDV hesaplanacak. Böylelikle tapuda konut olarak gösterilen bağımsız bölümler için KDV iadesinin önü açılmış olacak” ifadelerini kullandı.
KDV İADESİALINABİLİR Mİ?
Emre Özerçen, KDV iadesi ile ilgili şu bilgileri verdi: “İnşaat sektöründe indirimli orana tabi konut üretimi yapan firmalar için indirim yolu ile giderilemeyen Katma Değer Vergisinin iade yolu ilegeri alınmasının hem finansman hem de işletme sermayesinin kuvvetlendirmesi anlamında önemli ölçüde katkı sağladığı aşikar. Her ne kadar beklentimiz tadilat ruhsatının temel alınıp tapuları konut olarak çıkan bağımsız bölümler için kademeli KDV oranının hesaplanacağı yönünde olsa da idare tarafından konunun netleştirilmesi büyük önem arz etmektedir.
e-ha