Muğla ve civarında çok sayıda zeytinlik var. Bu zeytinliklerin birçoğu bakımsızlıktan orman ve çalılık haline dönüşmüş durumda. Muğla'nın Milas ve diğer ilçelerinde satılığa çıkmış çok sayıda zeytinlik var. Bu zeytinliklerin çoğu bakımsızlık nedeniyle satılığa çıkarılmış durumda.
Muğla ve civarında Gayrimenkul sektöründe faaliyet gösteren ve isminin açıklanmasını istemeyen bir şirket yetkilisi şunları söyledi: Muğla Büyükşehir Belediyesi başta olma üzere Zeytinime Dokunma eylemcileri samimi değil. Muğla Büyükşehir Belediyesine ait köy tüzel kişiliklerinden geçen zeytinlikler bakımsızlıktan dökülüyor. Arada bir de ihale ile bu zeytinlikler satılıyor.
Hangi eylemcinin kaç dekar zeytinliği varmış bir sorulsun. Biz bu coğrafyada bakımsız zeytinlikleri satıyoruz. Yeni sahipleri zeytinliklerin bakım görümünü yapıyor. Ama çoğu arazinin yolu yok ve arazi sahipleri toplayacakları zeytinleri nakletmekte zorluk yaşıyorlar. Bu nedenle toplanmayıp dallarında kalan birçok zeytinlik var.
Zeytinime Dokunma eylemcileri samimi iseler sadece madenlerin çıkarılmasını engellemek için yabancı güçlerin maşası olmadıklarını ispat etmek zorundalar. Gelsinler biz onlara zeytinlik verelim. Satmayalım. Bakımsız zeytinlikleri bakım karşılığında verelim. Zeytinleri de zeytinyağları da kendilerinin olsun. O zaman samimiyetlerini anlarız"
Geçtiğimiz günlerde Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Osman Gürün, “Zeytin sadece bir meyve değil, tarihi anlamları ve kültürel özellikleriyle Muğlamızın büyük bir sembolü” dedi.
Gürün ayrıca, Muğla’nın zeytin üretiminde Türkiye’nin en çok ve en kaliteli üretimin yapıldığı şehirlerin başında geldiğini vurgulayarak, “Zeytin şehrimiz için önemli bir geçim kaynağıdır. Ayrıca yöremize özgün çeşitler ve iklim koşulları nedeniyle en kaliteli zeytin ve zeytinyağı Muğla’da üretiliyor diyebilirim. Zeytin o kadar önem taşıyor ki şehrimizdeki tarım alanlarının yüzde 48,292'u zeytinliktir. Ayrıca bu ağaç sadece bir geçim kaynağı ve meyve değildir. Ege bölgesinin kültürel özelliklerini binlerce yıldır ayakta kalarak yansıtan kadim bir kültür öğesidir. İlgili Bakanlıklar tarafından Muğlamızın yüzde 65’lik bir kısmında maden arama izni verildi. Zeytin alanlarında da maden aramaya izin verildiği takdirde neredeyse şehrimizin her yerinde maden arama izni olacak. Bu eşsiz doğası ve güzellikleriyle Dünyanın göz bebeklerinden biri olan Muğlamıza yapılan büyük bir kötülük. Bunu asla kabul etmiyoruz. Biz şehrimizi koruyarak gelecek nesillere daha yeşil ve daha mavi bir Muğla bırakmak için çabalıyoruz. Bunu da tüm Muğlalılar olarak hep birlikte başaracağız. Çevrenin korunması için yaptığımız hukuki mücadeleler sürerken buna yenilerinin eklenmesi bizi de üzüyor. Ancak şunun bilinmesini isteriz ki Muğlamızın korunması, yeşil ve mavinin iç içe geçtiği kentimizin bu güzelliklerinin geliştirilerek muhafaza edilmesi için çabalarımız sürecek. Buna karşı olanlara karşı da hukuki tüm mücadeleyi göstereceğiz” dedi.
Hukuki mücadele tamam. Öncesinde bu zeytinliklere bir sahip çıkalım.
Varmısınız Muğla Zeytinlikleri İyileştirme Hareketi başlatmaya ismi de hazır: MUZİHA
Biz başlattık. 3 yıldan bu yana yapıyoruz bunu... Reklama gerek duymadan...
e-ha