İyi bir bitki sağlığı için gereken çok sayıda element vardır. 3 makro besin; nitrojen, fosfor ve potasyum genellikle gübreleme formülünün oranına yansır. Orandaki sayılar, gübre içeriğinde temsil edilen besin miktarlarına karşılık gelir. Ancak her bitki için ne kadar ihtiyacınız olduğunu ve nasıl uygulayacağınızı nasıl bilebilirsiniz? Gübre oranları ve uygulamaları genellikle formül talimatlarında belirtilir, ancak doğru gübre kullanımı için bilinmesi gereken bundan biraz daha fazlasıdır.

Gübre bitkilerin sağlığı için faydalı bir besin kaynağıdır. Ancak uygulanan besinlerin fazlası olumsuz etkilere neden olabilir ve fazla gübre kökleri ve sürgünleri yakabilir. Gübre içerik bilgisi, gübre formülünde her bir makro besinin ne kadarının yanı sıra kalsiyum ve magnezyum gibi diğer besinlerin bulunduğuna dair bir ipucu verecektir. Bir gübre etiketindeki analiz veya sınıf, üründeki her bir makro besinin oranını 3 rakamlı bir oran (NPK) ile temsil eder. Yapraklı bir bitkiyi beslemeye veya çiçeklenmeyi teşvik etmeye çalışıyorsanız, bu orana dikkat etmek gerekir.

GÜBRE HESABI NASIL YAPILIR?

Gübre hesabı çeşitli hesaplama girdilerinin belirli bir gübre hesaplama formülü ile hesaplanmasıyla ortaya çıkar.

Peki dekara ne kadar gübre atılır? Bu sorunun cevabını gübre hesaplama programı ile bulabilirsiniz.

Bunun için Webagron’un gübre hesaplama programını kullanabilirsiniz. Gerekli bilgileri girdiğiniz takdirde üç gübre türünün dekara ne kadar atılacağı ile ilgili tüm detaylara erişebilirsiniz.

GÜBRE HESAPLAMA PROGRAMI NASIL KULLANILIR?

Gübre hesaplama programını kullanabilmek için öncelikle Webagron gübre hesaplama programı sayfasına giriş yapmalısınız. Ardından aşağıdaki adımları uygulayın:

1.   Öncelikle toprağınızdaki besin oranlarını öğrenmek için toprak testi yapın.

2.   Gübre çeşidini seçin (Potasyum, Azot, Fosfor)

3.   Bölgeyi seçin

4.   Bitki türünü veya mahsulü seçin.

5.   Tarım şeklini seçin.

6.   Yüzde cinsinden - topraktaki organik madde miktarını seçin.

7.   Son olarak Dekar Miktarınızı seçin

Bu adımların her birini seçtiğinizde dekara ne kadar gübre atılacağı hakkında bilgi sahibi olacaksınız.