Bilim İnsanı, Samsun Sosyal Medya, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneği Başkanı Kerim Sarılar ile bilimsel konuları içeren bir röportaj gerçekleştirdirk. Biz sorduk o söyledi. Ajansımıza özel verdiği bilgileri siz okurlarımızla paylaşıyoruz.
Not: Ajansımız kaynak gösterilerek haber başka mecralarda yayınlanabilir, paylaşılabilir.
e-Haber Ajansı: Elipsin çevre ve yay uzunluklarının bir Müslüman bir Türk tarafından doğru olarak bulunması sizce ülkemiz ve dünya ülkeleri açısından ne gibi değişiklikleri gündeme getirecektir?
Bilim İnsanı, Samsun Sosyal Medya, Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Derneği Başkanı Kerim Sarılar: Nobel Ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar ne ifade etmişti: “500 yıldır İslam dünyasında bilime neden doğru dürüst katkı yok? “Hürriyet Mayıs 26, 2016 01:51 İşte bu durum ortadan kaldırılmış ve İslam dünyasının bilime katkısı ortaya konulmuştur. Diğer taraftan denizden karaya karadan uzaya kadar milli ilmi keşiflerimiz teknolojiye yön verecektir.
e-Haber Ajansı: Elipsin çevresi için bazı üniversitelerin sitelerinde halen : “Kesin formül yok” cümlesi yer almaktadır. Sizce bilim insanları halen elipsin çevre uzunluğunu bulmak için çalışıyorlar mı?
Kerim Sarılar: Google araştırmalarından da görüleceği üzere bazı üniversitelerin bazı bölümleri elipsin çevresinin doğru olarak bulan teoremlerimizden hala habersiz. Bu hususta basına büyük görev düşüyor. Bilimi teşvik genelde ABD ve AB ülkelerinde yer alıyor. Yine Google araştırmalarından da görüleceği üzere ABD de Beyaz Sarayın Başkanlık Parkı'nın güney kısmında bir elips bahçesi var. Gelişmeye, uygarlığa açılan kapı olarak görülen elips bahçesi yaz aylarında müzik performansları da dâhil olmak üzere birçok topluluk toplantısı ve işlevi için kullanılıyor. Elipsin çevresinin doğru olarak bulunması da ABD li bilim insanlarına hedef olarak gösterilmiştir. Beyaz Sarayın bu alanında İnsanlar ifade ve toplanma özgürlüğünü kullanan gösteriler de yapmaktadır. Tabi elipsin çevresinin doğru olarak bulunması için gerek ABD li ve gerekse dünyada diğer milletlerin bilim insanları her türlü çalışmaları yapmalarına rağmen Yüce Allah elipsin çevresini doğru olarak bulan buluşu bir Müslümana bir Türk’e nasip etti. Çünkü Yüce Allah Bakara Suresinin 269. Ayetinde; “Allah dilediğine faydalı bilgi (ilim) ihsan eder.” buyurmaktadır. İnanıyorum ki ilmi hayır olarak veren Yüce Allah hayra engel olanların bu hayırsız çabalarını da ortadan kaldırır.
Elipsin çevre ve yay uzunluğunu doğru olarak bulan altı adet teoremimiz Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü tarafından doğrulanmıştır.
Yine bu milli ilmi keşiflerimiz ile ilgili Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Matematik ve Fen Bilimleri Bölümü tarafından; “Kapsamı ve içeriği nedeniyle söz konusu sonuçların; 2018 yılında yayınlanan “Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programı” incelendiğinde bir konik türü olan “çember kavramı ve temel elemanları” sarmal yapı halinde yer alığından “koniklerin analitik incelenmesi” başlığı altında proje bağlamında değerlendirilebileceği” açıklanmıştır.
e-Haber Ajansı: Peki siz üniversitelerin görüşleri doğrultusunda orta öğretimde proje bağlamında değerlendirilmesi için Milli Eğitim Bakanlığı'na talepte bulundunuz mu?
Kerim Sarılar: Evet bulundum. Üniversitelerin akademik bilimsel görüşleri doğrultusunda orta öğretimde proje bağlamında değerlendirilmesini talep ettim. Üniversitenin değerlendirmesinde de görüleceği üzere bir konik türü olan “çember kavramı ve temel elemanları” sarmal yapı halinde 2018 yılında yayınlanan “Ortaöğretim Matematik Dersi Öğretim Programında” yer aldığından orta öğretimde proje bağlamında değerlendirileceği inancındayım.
e-Haber Ajansı: Ülkemizde hep söylenir milli teknolojinin gelişmesinden dış güçler rahatsız ve çeşitli yöntemlerle engellemek istemektedirler. Sizin milli ilmi keşiflere karşı dış güçlerin her hangi bir engelleme durumu var mı?
Kerim Sarılar: Dış güçler geçmişte eser sahibi olarak tarafıma karşı psikolojik savaş yürütmüşlerdi. O tarihlerde haberlerde de yer almıştı. Ama bir süre sonra tarafıma karşı yürütülen çirkin propagandayı internetten kaldırdılar. Ama milli ilmi keşiflerime karşı haset eden bazı dış güçler ve milli olmayan unsurların belki yeni engelleme girişimleri olabilir. Milli ilmi keşiflerin orta öğretimde uygulanması ile ülkemizin eğitim ve teknolojide gelişmesi önlenmek istenebilir. Ama milli ilmi keşiflere sahip çıkan vatanseverler sayesinde bu engelleri aşacağımızı düşünüyorum.
e-ha - Özel Röportaj