(ÖZEL HABER) e-Haber Ajansı 2007 - 2024 © (e-ha) olarak Samsunlu Bilim İnsanı Matematikçi Kerim Sarılar ile bir röportaj gerçekleştirdik.
Biz sorduk o söyledi. SİHA, SİDA ve FÜZE üretimlerine kadar değişik konulara girdik.
İçerikle sizi başbaşa bırakıyoruz.
e-Haber Ajansı: Sayın Kerim Sarılar, BAYKAR Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Selçuk Bayraktar ve Genel Müdür Sayın Haluk Bayraktar’a yaptığınız çağrıda; “ÖNCE YERLİ VE MİLLİ ÜRETİME BASİT RUHSAT VERECEĞİZ” diyorsunuz. Bunu biraz açar mısınız?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar: Sarılar dünyası ve Sarılar Elipsoidi şeklinde SİHA, SİDA ve FÜZE üretimlerinin dünyada ilk defa yüzey alanını, hacmini ve (cismin yoğunluğu dâhilinde) ağırlığın hesaplayan ilmi eserlerimiz için 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununun (FESK m. 56/1) mali hak sahibinin başkalarına da aynı ruhsatı vermesine mani, engel olmayacak basit lisans verilecektir. Biz öncelikle yerli ve milli üreticilere ruhsat vermek istiyoruz.
e-Haber Ajansı: Peki basit ruhsatı alan şirketin bu ruhsat ne gibi işine yarayacak?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar: Biz basit ruhsatı verdiğimizde o dalda örneğin dünyada ilk defa bir sarılar elipsoidi şeklinde bir SİDA'nın yüzey alanını, hacmini ve (cismin yoğunluğu dâhilinde) ağırlığın hesaplayan ilmi eserimizi alan teknoloji şirketi o ölçülerde bir SİDA ürettiğinde onun için ayrıca patent alındığında o özellik ve ölçülere sahip bir SİDA'yı başka teknoloji şirketlerinin gerek fikri mülkiyet yasası ve gerekse patent yasası gereği üretme imkânı yoktur.
e-Haber Ajansı: 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu hakkında düşünceleriniz nedir?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar:
Bu fikri mülkiyet ve patent yasaları ile ABD ve AB ülkelerinde ilim ve teknolojide gelişme sağlanmış, o ülkelerin halkı refah düzeyine kavuşmuştur. ABD ve AB ülkelerinin Çin’e karşı tavır alması fikri mülkiyet ile ilgilidir.
e-Haber Ajansı: Peki ülkemizde bu ilmi ve teknolojik gelişme sizce nasıl sağlanır?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar:  Öncelikle orta eğitimde müfredat değişikliğine ihtiyaç vardır. 5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanununu orta öğretimde ders olarak okutulmalıdır. Bu alanda Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ile işbirliği yapılmalıdır. Ülkemizin teknolojik gelişimi ve refahı bu sayede yükselir.
e-Haber Ajansı: Zaman zaman bazı üniversitelerin ilmi eserlerinizi yerli ve yabancı uluslar arası dergilerde yayınlanması önerisi olduğunu ifade ediyorsunuz. Bu hususta düşünceleriniz nedir?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar: Evet doğrudur. Ancak şöyle bir durum var. O uluslararası dergilerde ilmi keşif ve eserlerimiz yayınlanması için telif haklarının dergiye geçtiğini kabul etme şartı var. Eğer şayet bu dergi ülke içinde yer aldığında eser sahibinin telif haklarını ortadan kaldırdığından FSEK’e aykırıdır. Şayet bu dergi yurt dışında yabancı şirketlere ait bir dergi ise FSEK’e aykırı olması yanı sıra telif hakları dergiye geçtiğinden milli çıkarlara da aykırı düşmektedir. Düşün şimdi böyle bir ilmi keşif ve eser yabancı dergiye geçtiğinde öreğin BAYKAR şirketi o dergiden ruhsat alabilir mi? Ve kaça alır? Aslında bu makale yazma şartı Doçent ve Profesör olacaklar için getirilmiştir. Ancak ilmi keşif ve eserlere ait akademik bilimsel görüş verme yetkisi YÖK Kanunu gereği üniversitelere aittir. İlmi keşif ve eserlerimize ait akademik bilimsel görüşü YÖK Kanunu gereği Üniversitelerimizden almaktayız.
e-Haber Ajansı: Peki dünyada ilk defa bir sarılar elipsoidi şeklinde bir SİDA'nın yüzey alanını, hacmini ve (cismin yoğunluğu dâhilinde) ağırlığın hesaplayan ilmi keşif ve eserimiz içinde akademik bilimsel görüş aldınız mı?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar: Evet aldım. Balıkesir üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölüm Başkanlığınca adı geçen teoremleri ispatladığımız kabul edilmiştir.
e-Haber Ajansı: Peki siz FSEK gereği ilmi keşif ve eserlerinizi “İLİM EDEBİYAT” eseri olarak kayıt tescillerini yaptırıyor musunuz?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar: Evet yaptırıyorum. Matematik ve Geometri de Sarılar Çevirgeni, Sarılar Dönengesi, Sarılar Üç Üçgen Sistemi ve Sarılar Teoremlerinin Kayıt – Tescili yapılmıştır. Bir strateji dâhilinde bu işlemleri yürütmekteyiz. Kayıt ve tescili yapılan bu işlemler olmadan yeni ilmi keşiflere asla ve asla ulaşılamaz.
e-Haber Ajansı: Sizin bazı eserlerinizle ilgili bazı devlet adamlarının da kabul ettiği şeklinde Türk Devletleri Teşkilatı'nın kurulmasının temellerinde Kardeş Ülkeler Birliği, Turan Birliğine giden yolda bir ideolog olarak stratejik fikirlerinizin yer aldığı anlaşılmaktadır. Bu hususta düşünceleriniz nedir?
Samsunlu Bilim İnsanı Ve Matematikçi Kerim Sarılar: Bu hususa başka bir röportajda yer verebiliriz.
e-Haber Ajansı: Teşekkür ederiz.
e-ha