2001 yılında Edirne'de ilk bale kursu açılmasıyla birlikte yüzlerce çocuk hızla bale sınıflarını doldurmuştu. Küçük bir apartman katında açılan kurs yerinde pek çok öğrenci eğitim aldı. Bu öğrencilerden bir çoğu bale yapmayı bırakmadı. Edirne'de konservatuvar bale bölümü olmasa da kurslarda eğitimlerini sürdürdüler. Edirne'nin ilk bale öğretmenleri yetişti ve onlar da küçüklere eğitim vermeye devam ettiler. Bu ilk bale kursu öğrencileri İstanbul'da üniversite eğitimlerini almak üzere çeşitli üniversitelere yerleştiler ama bale yapmaktan hiç vaz geçmediler. Bu öğrencilerden Öykü Şahin diyetisyen bölümü mezunu, Burcu Avcı ise Endüstri Tasarım bölümü üniversite son sınıf öğrencisi. Her ikisi de aynı bale okulunun İstanbul'da açılan şubesinde hem bale yapmaktalar, hem de öğretmenlik yapmaktalar.
Bunun yanı sıra aynı kursun İstanbul şubesinden yetişme çeşitli öğrenciler de konservatuvarlara kabul almakta, kursun oluşturduğu özel tiyatro oyunlarında da sahne almaktalar. Elif Ebrar Öner, Lise öğrencisi ve mükemmel düzeyde parmak uçlarında dans edebiliyor. 10 yaşındaki Derya Deniz Büyük, hem tiyatro oyunlarında aktif olarak oynuyor, hem dans ediyor, hem de opera söylüyor.
YETENEKLİ ÖĞRENCİLERİ İZLEMEK İÇİN PARİS'TE BİLET SATIŞLARI BAŞLADI
Kendi öğrencilerinden yetişme dansçı kadrosu ile profesyonel tiyatro oyuncularını buluşturan kurucu Çağdan Büyük, konservatuvar bale anasanat dalı mezunu. Edirne'den İstanbul'a çeşitli okulları sıfırdan yaratmış, bir tiyatro kurmuş ve büyük bir aile oluşturmuş.
Profesyonellerle iç içe eğitim alan öğrenciler sürekli sahnedeler. Tiyatronun "Fındıkkıran'ın Sihirli Dünyası" adlı oyununun görsellerini ve bilgilerini Paris sahnelerine gönderen Çağdan Büyük, oyunun kabul almasıyla birlikte öğrencileriyle Paris'te sahne alamaya gidiyor. Edirne ve İstanbul'da yetişen öğrencileriyle Paris'e 03.02.2024'de oyunları "Les Enfants Du Paradis" Tiyatrosu'nda sahne alacak. Paris sokaklarında dev ekranlarda video ve fotoğrafları yayınlanan öğrenci çocuklar ve profesyonellerden oluşan oyuncu ve dansçılar için heyecan dorukta! Çağdan Büyük, diğer tiyatro oyunlarının da pek çok ülkede sergilenmesi için başvurulara başlamış.
Çağdan Büyük, kurslarında öğrencilerin yeteneklerini keşfetmeye çalıştığını ve veliler kurumunu hobi ya da özel kurs olduğu için profesyonelliğe giden bir yol gibi görmese de; bir gün profesyonel sanatçı olacaklarmış gibi yetiştirmeye çalıştığını söylüyor.
Çağdan Büyük: "Türk sanatçıları yurt dışına açılmalı, özel kurs ya da konservatuvar fark etmez, iyi dans ediyorsa bir çocuk iyi dans ediyordur, sanatını mükemmel bir şekilde icra eden her sanatçı, her yere kabul alabilir." diyerek sanatın nerede öğrenildiğinin değil iyi icra edilmesinin her yerde kapıları kolayca açabileceğine dikkat çekiyor.
BU FINDIKKIRAN'IN DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK ÇÜNKÜ NE TAM BALE NE DE TİYATRO, FİZİKSEL TİYATRONUN KOMEDİ UNSURLARIYLA BEZENMİŞ VE BALENİN ESTETİĞİ İLE BİRLEŞMİŞ BİR "BALE TİYATROSU" Oyunda tiyatro oyuncuları konuşmuyor, tıpkı bale eserlerinde olduğu gibi konuyu beden dilleri ile anlatıyorlar ancak bale yapmıyorlar. Üstelik bu eseri komedi olarak oynamaktalar. Eserin içinde de ünlü "Fındıkkıran Bale"'sinden bölümler yer alıyor. Bu nedenle Çağdan Büyük eserin türüne "Bale Tiyatrosu" dediğini söylüyor.
BU "FINDIKKIRAN"'IN YAŞ SKALASI 2 İLE 99
2 Yaştan itibaren çocukların keyifle izlediği oyunda yetişkinler de çok eğleniyor. Fransa'da sahne alırken eserin içine bir hikaye anlatıcı ekleyen Çağdan Büyük, Fransa oyunundaki anne tiplemesinin farklı olduğunu, esprileri de Fransız kültürüne göre şekillendirdiğini söylüyor.
Örneğin oyunda anlatıcı baş karakter; Clara'nın Fındıkkıran oyuncağını rüyasında bir prens olarak hayal etmesinden bahsederken seyircilere kızların hayal gücüne hayran olduğunu söylüyor ve seyircilerle konuşmaya başlıyor. Eşini bir prens olarak gören annelere biraz takılıyor, Fındıkkıran'ın çirkin suratını Clara'nın prens gibi görmesi ile salondaki anneleri özdeşleştirince salon kahkahalarla boğuluyor. Fransa'da oyuncu kadrosu oluşan tiyatronun ilk oyununu Türk'ler sonraki oyunlarını ise Fransızlar oynayacak. Meşaleyi bırakıp dönecekler.
PARİS'E GELEN TURİSTLER DE BİLET ALIYOR
Bilet sitelerinden bilet alanlara bakınca tatile gelen aileler olduğunu gören Çağdan Büyük, onlar için de oyun sonrası fotoğraf çekimi gibi sürprizler hazırlamış. Turistik sitelerden bilet alan ve oyunu görmeye çocuklarıyla ailece gelen turistler var. Oyunda konuşma olmaması da bebek, çocuk, genç, yetişkin ve her milletten izlenebilmesini sağlıyor.
Paris'te oynanacak oyun Google "Le Monde Magique Casse Noisette"yazınca tüm bilet sitelerinde çıkıyor.
Tiyatro : Les Enfants Du Paradis
03.02.2024 (Türk Kast) 13.00 ve 15.00
04.02.2024 13.00 ve 15.00
11.02.2024 13.00 ve 15.00
18.02.2024 13.00 ve 15.00
25.02.2024 13.00 ve 15.00
e-ha