Nijerya halkına 7 yıldır tarımsal eğitimler ve destekler veren Uluslararası Tarım ve Gıda Konfederasyonu (TARIMKON) Başkanı Yüksel, ülkenin etkili topluluklarından olan Ogoni’lerin şefi anlamına gelen Fahri Kral ilan edildi. Yüksel’e Fahri Krallığı, topluluk liderlerinin de aralarında bulunduğu 1500’üzerinde kişinin katıldığı törende, Ogoni Topluluğu lideri Fabeke Douglas tarafından takdim edildi.
TARIMKON Genel Başkanı Hakan Yüksel, son 7 yıldır merkez kurduğu Nijerya başta olmak üzere Afrika’nın birçok ülkesindeki çiftçilere tarımsal girişimcilik eğitimleri, verimlilik, kalite, sürdürülebilir tarım, tarımda katma değer üretmelerine yönelik faaliyetler yürütüyor. Bu faaliyetlerde Afrikalı çiftçilere, çiftçi örgütlerine reçel, marmelat yapmak, turşu kurmak gibi gıda saklama yöntemlerini öğreten Yüksel, uzmanlarla Afrika’da köy köy gezerek, onlarla Türk milleti arasında köprüler kuruyor, gıda arzı güvenliği konularında farkındalıklar üretiyor, soğuk zincirin, elektriğin olmağı kırsalda meyve sebze kurutma teknikleri öğreterek, ürettikleri ürünleri korumalarını sağlıyor. Yüksel, bu faaliyetleri doğrultusunda tarım sektöründe büyük aşamalar kaydeden Nijerya’da fahri krallık unvanına layık görüldü. Nijerya’nın etkili topluluklarından olan Ogoni Topluluğu, Yüksel’i ‘şef’ anlamına gelen Fahri Kral olarak ilan etti.
ÖZEL TÖRENLE FAHRİ KRAL İLAN EDİLDİ
Nijerya’nın Port Harcourt eyaletinde önceki gün düzenlenen krallık takdim töreni birbirinden güzel gösterilere sahne oldu. Ogoni Topluluğu’nun yöresel kıyafetler içerisinde yaptıkları gösteriler, renkli görüntüler oluşturdu. Törende, TARIMKON Başkanı Hakan Yüksel’e Fahri Krallık takdimi, Ogoni Topluluğu lideri Fabeke Douglas tarafından gerçekleştirildi. Afrika’da ve Nijerya’da yaptığı tarımsal destekler nedeniyle teşekkür eden Fabeke Douglas, Yüksel’i Ogoni halkının fahri kralı ilan etti. Douglas, topluluk liderlerinin de aralarında bulunduğu 1500’üzerinde kişinin katıldığı törende Yüksel’e Fahri Krallık kıyafeti giydirdi. 2018 yılında dünyadaki ilk ve tek Türk Avrupa Ekonomik Senatörü seçilen Yüksel, şimdi de Afrika’da ilk Fahri Kral ilan edilen ilk Türk oldu.
TARIMKON Başkanı Yüksel törende yaptığı konuşmada, kendini Fahri Kral ilan eden Ogoni lideri ve halkına teşekkür etti. Yüksel, “Dünyada, Afrika’ya en çok ziyarette bulunan devlet lideri bizim liderimiz, bizim Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’dır. Afrika halkının gönlünü fetheden Sayın Cumhurbaşkanımızın hedefleri doğrultusunda, göreve başlar başlamaz ‘Afrika’da projeler yapalım’ diyen bir Tarım ve Orman Bakanımız, 20 yılı aşkın Afrika’nın birçok ülkesinde büyük hizmetler, büyük projelere hayat veren bir TİKA’mız var. Biz her zaman Afrika halkıyla beraberiz. Onların dertleri ile dertlenen, sevinçleri ile sevilen bir milletiz. Bununda farkındalar, farkındalıklarını hissettiriyorlar. Bizde TARIMKON olarak devlet liderimiz ve kurumlarımızın açtığı bu yolda kendimizce, kendi imkânlarımızla hizmet vermeye, bu güzel insanlar ile ülkemiz arasında temelinde insan sevgisi olan köprüler kurmaya çalıyor, onların bu vizyona ulaşabilmeleri için gerekli eğitim, mühendislik, mekanizasyon, teknoloji ve pazarlama konularında her türlü desteği veriyor, vermeye de devam ediyoruz. Hiçbir karşılık beklemeden gönülden gönülle aracısız giden bu yolumuz, hedefine, amacına ulaşmış olacak ki, Onlar için kıymet biçilemez dedikleri Fahri Kral unvanını şahsım adına, onlar için asıl kahraman olan TARIMKON’a uygun görmüşler. Bu koca yürekli, güzel insanlara teşekkür ederim. Bizim için en önemli unvan, en önemli ödül onların yüreklerinde yer edinebilmek, onların bizi kendilerinden biri olarak kabul etmeleridir. Şimdi işimiz daha da zorlaştı, bu unvana layık olabilmek için daha çok çalışmak, bu unvanın hakkını verebilmek gerek” diye konuştu.
e-ha