Birçok ülken sınırları dahiline giren yabancı uyruklulara vize alınmasını şart koşmaktadır. Ancak her yerde olduğu öğrenciler nispeten vize işlemlerinde daha kolay vize alabilmektedirler. Ülkemizdeki birçok öğrenci de öğrenci vizesi alarak farklı ülkelere seyahat etme ve eğitim hakkı elde edebilmektedirler. Bu yazımız, Türklerin, özellikle Türk öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olan Çin’in öğrenciler için uyguladığı vize prosedürünün nasıl geliştiği ile ilgili cevap niteliğinde olacaktır.

Çin Öğrenci Vizesi Nasıl Alınır?

Çin, sınırlarına girmek isteyen farklı birçok ülkeye vizeyi şart koşmaktadır. Vize şartı koşulan Türk vatandaşları ve öğrenciler de Çin’e gitmek için vize almak durumundadırlar. Özellikle öğrencilerin aldığı bu vize türü nasıl alınmaktadır?

X1 (Uzun Süreli) Öğrenci Vizesi

Çin’de 180 günden daha uzun süre eğitim görecek öğrencilerin başvurduğu bir vize türüdür. Bu vize türü için de konsoloslukta mülakat şartı vardır. Ayrıca bu vizeyi alabilmek için gerekli birtakım evrakların da hazır olması gerekmektedir. Bu evraklar şunlardır:

l Her şeyden önce geçerliliği olan bordo pasaportunuz olmalıdır.

l Nüfus cüzdanı fotokopisi

l 2 adet biyometrik fotoğraf

l Çin’de öğrenim görülecek okul tarafından kabul mektubu

l Sabıka kaydı

l Sağlık raporu

l Çin uzun süreli başvuru formunu eksiksiz doldurmalısınız.

l Varsa eski pasaportlarınızı da konsolosluğa bildirmelisiniz.

X2 (Kısa Süreli ) Öğrenci Vizesi

Çin’de en fazla 180 gün eğitim görecek öğrencilerin aldığı bir vize türüdür. Bu vizeyle maksimum Çin’de 6 ay eğitim görebilirsiniz. Ayrıca bu vize türü için konsolosluk mülakatı şartı yoktur. Ancak bazen konsolosluk mülakatı gerekli görebilir. Bu vize türü için gerekli evraklar toplanılarak başvuru yapılabilir. Bu başvuruyu bir acente yoluyla yapabilir ya da kendiniz direkt başvurabilirsiniz. X2 vize türü için gerekli belgeler aşağıdaki gibidir:

l Pasaport bu vize türü için olmazsa olmazdır.

l Banka hesap bilgileri

l İkametgâh adresi

l Öğrenim göreceğiniz okulun davet mektubu

l 2 adet biyometrik fotoğraf

l Sabıka kaydı.

X1 ve X2 Öğrenci Vizesi Ücreti Ne Kadar?

Çin öğrenci vizesi için ücretler her yıl konsolosluğun kararına göre değişiklik göstermektedir. Bu sebeple net bir ücret söylemek tarafımızca doğru olmayacaktır. Öğrenci vizesi fiyatları her yıl konsolosluk tarafından belirlenmektedir. Eğer öğrenci vizesi hakkında daha detaylı bilgilere ulaşmak isterseniz Çin konsolosluğuna bağlı kurum ve kuruluşlar yoluyla iletişime geçebilir daha güncel fiyat bilgilerini öğrenebilirsiniz.

Çin Öğrenci Vize Başvurusunun Sonuçlanması

X1 ve X2 öğrenci vizesinin sonuçlanması değişiklik göstermektedir. X1 (uzun süreli) öğrenci vizesi için genellikle konsolosluk 10 gün içinde bir karara varabilmektedir. X2 (kısa süreli) öğrenci vizesi için bir hafta içinde karara bağlanması beklenmektedir. Ancak bu kararlar konsolosluğa bağlı olduğu için bazı zamanlar uzayabilir. O sebeple bu konu hakkında net bir şey söylemek çok mümkün olmamaktadır. Daha fazla bilgi almak için başvurmak istediğiniz konsolosluktan daha net bilgi alabilirsiniz.

Çin Öğrenci Vizesi Ret Durumu Olabilir Mi?

Bazı durumlarda öğrenci vize başvurunuz ret de alabilir. Bunun en büyük sebebi evraklarınızın eksik olması ya da konsolosluğun güvenini kazanamamış olmaktır. Eğer evraklarınız net ve gidiş amacınızı samimi bir şekilde iletirseniz ret alma olasılığınız daha düşük olacaktır. Eğer ret alırsanız ödediğiniz vize ve hizmet bedeli ne yazık ki taraflarınıza geri iade edilmeyecektir.

Bu gibi durumlarla karşılaşmamak adına dilerseniz vize işlemleri ve sigortaları ile ilgilen acenteler mevcuttur. Onlar aracılığı ile işlem yaparsanız vize başvuru ve onay sürecinde daha rahat bir yol izleyebilirsiniz.

Anahtar Kelimeler: Çin öğrenci vizesi, Çin konsolosluğu, Çin öğrenci vizesi kolay alınır mı, Çin öğrenci vize ücreti ne kadar?